WELCOME TO OFFICIAL SITE
OF OPENSCIENCE MD

This is the official site of ERASMUS+ project, entitled: “STRENGTHENING RESEARCH MANAGEMENT AND OPEN SCIENCE CAPACITIES OF HEIS IN MOLDOVA AND ARMENIA - OPENSCIENCE.MD”, Reference number: 597912-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP.
This project has been funded with support from European Commission, within ERASMUS+ programme.
Image
Image

În 2019 a fost semnat un acord de parteneriat între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Academia de Studii Economice din Moldova în cadrul proiectului Erasmus+ „MINERVA - Strengthening Research Management and Open Science Capacities of HEIs in Moldova and Armenia (Consolidarea managementului cercetării și capacităților de știință deschisă ale instituțiilor de învățământ superior în Moldova şi Armenia).

Scopul principal al proiectului MINERVA este de a dezvolta condiții pentru implementarea principiilor de bază ale Științei Deschise în universitățile din Moldova și Armenia. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Promovarea liniilor directoare, politicilor și stimulentelor naționale și instituționale legate de știința deschisă din Moldova și Armenia,
  • Crearea depozitelor digitale la toate instituțiile de învățământ partenere din Moldova și Armenia și încurajarea dezvoltării infrastructurii și interoperabilitatea acestora
  • Crearea capacităților de cercetare umană pentru a asigura punerea în aplicare durabilă a principiilor științei deschise și pentru a spori incluziunea socială și responsabilitatea cercetării finanțate din fonduri publice.
Proiectul MINERVA „STRENGTHENING RESEARCH MANAGEMENT AND OPEN SCIENCE CAPACITIES OF HEIS IN MOLDOVA AND ARMENIA” (MINERVA), număr de referință 597889-EPP-1-2018-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP, este finanțat de Uniunea Europeană prin programul Erasmus+, acțiunea cheie 2 - Consolidarea capacităților în învățământul superior.

ȘTIINȚA DESCHISĂ PENTRU TOȚI

În ultimii ani, mișcarea Științei Deschise avansează în multe țări cu organisme internaționale precum Consiliul Științific Internațional (ISC), Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și Banca Mondială, ce susțin Știința Deschisă la nivel global. Principiul internațional de a face datele de cercetare găsibile, accesibile, interoperabile și reutilizabile (FAIR) nu numai că va democratiza cunoștințele, ci va întări cercetarea științifică deschisă și integritatea, permițând un management mai bun al cercetării și promovând inovația deschisă, știința cetățenească, precum și cercetarea intensivă a datelor. Integrarea diverselor fluxuri de date și a seturilor uriașe de date din mai multe discipline oferă perspective și soluții fără precedent pentru provocări complexe locale, regionale și globale.

Știința Deschisă

Știința Deschisă este o abordare bazată pe munca cooperativă deschisă și schimbul sistematic de cunoștințe și instrumente cât mai devreme și pe cât posibil în acest proces. Aceasta are potențialul de a crește calitatea și eficiența cercetării și de a accelera progresul cunoștințelor și inovației prin partajarea rezultatelor, făcându-le reutilizabile și îmbunătățind reproductibilitatea lor.